Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Kasten-op-maat.be Advies & inspiratie over kasten en meubels op maat.
Vergelijk meer dan 300+ gespecialiseerde schrijnwerkers online!
header image
Kasten-op-maat.be

Inbouwkasten op maat

Wil je een kast die perfect opgaat in de ruimte? Dan is een inbouwkast op maat iets voor jou. Deze kasten worden volledig ingewerkt in het interieur waardoor alles een mooi en afgewerkt geheel vormt. Doordat inbouwkasten op maat perfect aangepast worden aan de beschikbare ruimte, gaat er ook geen plaats verloren. Alles over de mogelijkheden, beschikbare materialen, prijzen, … ontdek je hier.

Ga snel naar:
Voordelen inbouwkast op maat
Materialen inbouwkast op maat
Mogelijke uitvoeringen
Prijs inbouwkast op maat
Ideeën en toepassingen

 

 

Gedeeltelijk of volledig maatwerk?

Als je inbouwkasten laat plaatsen gaat het in principe altijd om maatwerk. Afhankelijk van de locatie van de kast en de kastenbouwer of schrijnwerker waarmee je samenwerkt, wordt de kast volledig op maat gemaakt of op maat samengesteld met standaard modules.

 

Wat is het verschil?

ingebouwde kasten op maat

Bij volledig maatwerk ben je niet beperkt tot standaard afmetingen, modellen, … Er wordt een uniek ontwerp gemaakt op maat van de specifieke ruimte en jouw wensen. Dit volledig maatwerk wordt meestal aangeboden door kleine kastenbouwers zoals een schrijnwerker.

In het andere geval gaat het om een combinatie van standaard modules met maatwerk. Vaak (niet altijd) werken grote kastenbouwers volgens dit principe. Hierbij kan je kiezen uit een groot aanbod standaard elementen die je naar eigen wens kan aanpassen en samenstellen. Ook op vlak van materialen, afwerking, … kies je uit een vast maar ruim aanbod.

TIP: je vraagt best offertes aan bij 2 à 3 verschillende kastenbouwers. Zo kan je niet alleen werkwijzen, maar ook prijzen en mogelijkheden op vlak van materialen, afwerking, … vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes.

 

Voordelen inbouwkasten op maat

Ingebouwde kasten op maat hebben tal van voordelen. We zetten ze op een rij:

  • Beschikbare ruimte wordt optimaal benut: een inbouwkast op maat wordt perfect aangepast aan de beschikbare ruimte waardoor geen plaats verloren gaat. Het is bijvoorbeeld de ideale oplossing om de ruimte onder een schuin dak, onder een trap, … optimaal te benutten.
  • Ingebouwde kasten vormen 1 geheel met je interieur: ingebouwde kasten op maat worden volledig geïntegreerd in de ruimte. Geen open ruimte dus boven de kast of tussen de kast en de muur. De ingebouwde kast loopt naadloos over in het interieur, waardoor het lijkt alsof ze echt bij de kamer hoort.
  • Veel toepassingsmogelijkheden: je kan inbouwkasten op maat laten maken voor verschillende toepassingen. Een berging met ingebouwde voorraadkasten, een ingebouwde vestiaire onder de trap, een inbouwkast op zolder om de ruimte onder het schuin dak optimaal te benutten, … Het is mogelijk.
  • Volledig aan te passen aan je eigen wensen: het voordeel van maatwerk is dat je het kan aanpassen aan je eigen wensen. Je kiest zelf de afmetingen, het materiaal, de indeling, … van de ingebouwde kast

 

Materialen voor inbouwkasten

Inbouwkasten op maat zijn mogelijk in verschillende materialen. Plaatmateriaal zoals MDF, vezelplaten en multiplex (afwerkingen mogelijk in lak, laminaat, melamine, …) en massief hout zijn daarbij het populairst. Welke materiaal je kiest zal vooral afhangen van de gewenste look. Een overzicht van de mogelijkheden:

 

1. Inbouwkast in plaatmateriaal (MDF, multiplex, vezelplaten)

inbouwkast
Ingebouwde halkast met afwerking in laminaat

Erg populair zijn ingebouwde kasten op maat uit plaatmateriaal. MDF, multiplex en spaanplaten worden het vaakst gebruikt:

MDF (Medium-Density Fiberboard) is plaatmateriaal dat tot stand komt door houtvezels onder hoge druk samen te persen en samen te houden via harsen. Het is mogelijk in verschillende diktes en voor diverse toepassingen. Zo heb je bijvoorbeeld standaard MDF, brandvertragend MDF, vochtwerend MDF, …

Multiplex is plaatmateriaal dat tot stand komt door verschillende vellen fineer onder hoge temperatuur en hoge druk kruiselings op elkaar te verlijmen. Multiplex in mogelijk in verschillende houtsoorten en diktes.

Spaanplaat is plaatmateriaal dat tot stand komt door het samendrukken en samen lijmen van houtsplinters. Het is doorgaans goedkoper dan MDF of multiplex, maar ook iets minder sterk.

 

Mogelijke afwerking van plaatmateriaal

Plaatmateriaal kan je onbehandeld laten of afwerken met…

  • Fineer: zeer fijn laagje massief hout dat op het plaatmateriaal gekleefd wordt. Het ziet eruit als massief hout maar is goedkoper. Het is mogelijk in verschillende diktes en kan zelf gezandstraald, vernist, gebeitst of geverfd worden.
  • Laminaat of melamine: verschillende samengeperste laagjes melamine hars en fenolpapier die op het plaatmateriaal gekleefd worden. Laminaat is dikker (0,9mm tot 1,5mm) dan melamine en daardoor ook iets krasvaster, steviger en duurder. Een afwerking in laminaat of melamine is mogelijk in verschillende kleuren (mat of glanzend) en houtimitaties of andere motieven. De kwaliteit van deze afwerking is tegenwoordig zo goed dat het nauwelijks te onderscheiden is van de echte houtlook (zie foto hierboven).
  • Lak of verf: je kan het plaatmateriaal ook laten schilderen of lakken in een kleur naar keuze.

 

2. Inbouwkast in massief hout

massief houten inbouwkast
Ingebouwde halkast uit gelakt massief hout

Een inbouwkast op maat uit massief hout bestaat voor 100% uit natuurlijk hout. Hiervoor kunnen verschillende houtsoorten gebruikt worden. Meestal gaat het om zacht naaldhout (bvb. grenen, vuren, lariks, …) of hard loofhout (bvb. eik, beuk, padoek, …). Elk type hout heeft zijn eigen eigenschappen en uitstraling zodat verschillende stijlen en looks mogelijk zijn.

Inbouw kasten die volledig uit massief hout bestaan, komen tegenwoordig niet zo vaak meer voor. Vaak wordt voor de basis plaatmateriaal gebruikt en bestaan enkel de zichtbare onderdelen zoals de deuren uit massief hout. Typerende voor massieve kasten zijn de paneeldeuren. In tegenstelling tot bij plaatmateriaal ben je bij massief hout beperkt tot de eigenschappen van het hout en kan je geen strakke vlakken maken.

Massieve kasten worden vaak gekozen om hun authentieke houtlook, maar je kan ze bijvoorbeeld ook laten lakken (zie foto hierboven). Wil je graag een gelakte kast met de typische look van een massieve kast? Dan kan je ook kiezen voor MDF panelen die gefreesd zijn in de vorm van massieve deurpanelen.

 

Welk materiaal kies ik best?

Dat is vooral afhankelijk van de gewenste look en je budget. Voor een inbouwkast op maat uit massief hout betaal je meer, maar geniet je van de duurzaamheid en authentieke look van natuurlijk hout. Ingebouwde kasten uit plaatmateriaal zijn doorgaans goedkoper. Tegenwoordig is de kwaliteit van deze materialen ook zo goed dat je het verschil met massief hout soms nauwelijks merkt.

TIP: een professionele kastenbouwer informeert je over de mogelijkheden en kan helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw project. Je vraagt wel best offertes bij 2 à 3 kastenbouwers. Zo kan je gericht voorstellen vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

 

Mogelijke uitvoeringen

Naast het materiaal kies je bij een inbouw kast op maat ook volledig zelf de uitvoering. Zo zal je bijvoorbeeld keuzes moeten maken…

 

… op vlak van kastvorm

Afhankelijk van de beschikbare ruimte en je eigen wensen kan je bijvoorbeeld kiezen voor een rechte inbouwkast, hoekkast, ingebouwde kast in U-vorm, een kast met een schuine wand (bvb. als kast onder een schuin dak), …

 

… op vlak van kastdeuren

Wil je een open kast zonder deuren of een gesloten kast met deuren? En als je deuren wil, kies je dan een inbouwkast met schuifdeuren, draaideuren of vouwdeuren, …? Het is bijvoorbeeld ook perfect mogelijk om de deuren van je inbouwkast te laten afwerken met een spiegel, ideaal voor een kleerkast bijvoorbeeld. Verder heb je ook verschillende mogelijkheden voor de handgrepen: zichtbare handgrepen, ingewerkte handgrepen of greeploze kastdeuren.

 

… op vlak van indeling en inrichting

Kies je een ingebouwde kast op maat met lades, legplanken, een hangrek, een open nis, …? Natuurlijk kan ook een combinatie van verschillende mogelijkheden. Welke indeling en inrichting je kiest zal vooral afhangen van het doel van de kast. Zo zullen voor een vestiaire in de hal vooral een hangrek en eventueel wat legplanken belangrijk zijn. Voor een ingebouwde dressing zal het eerder om een combinatie gaan van legplanken, hangrekken voor kapstokken, broekhangers, lades, een stropdassenrek, …

 

Vergelijk het aanbod van verschillende kastenbouwers

De mogelijke uitvoeringen kunnen verschillen van kastenbouwer tot kastenbouwer. Het is daarom aangeraden om offertes aan te vragen bij 2 à 3 verschillende vakmannen. Zo krijg je een duidelijk beeld van de mogelijkheden en kan je gericht prijzen en advies vergelijken. Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat van professionele kastenbouwers actief in jouw buurt via de offertepagina.

 

Prijs inbouwkast op maat

De prijzen voor een inbouwkast op maat zijn erg uiteenlopend. Aangezien het om maatwerk gaat is de kostprijs sterk afhankelijk van verschillende factoren zoals het gekozen materiaal, de afwerking, grootte, kastvorm, inrichting, … Reken voor een basic inbouwkast op maat op een gemiddelde prijs vanaf € 600 per lopende meter (incl. btw en plaatsing). Afhankelijk van je keuzes kan de prijs ook veel hoger oplopen, tot € 1.000 of meer per lopende meter (incl. btw en plaatsing).

LET OP: let op dit zijn slechts richtprijzen. Bovendien kunnen de prijzen sterk verschillen van kastenbouwer tot kastenbouwer. We raden daarom aan offertes aan te vragen bij 2 à 3 verschillende vakmannen. Zo kan je gericht voorstellen en prijzen vergelijken. Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes op maat.

 

Ideeën voor inbouwkasten op maat

Interesse in een ingebouwde kast op maat en op zoek naar inspiratie? Wij zetten enkele ideeën op een rij.

 

INSPIRATIE: inbouwkast living

inbouwkast living

Een inbouwkast in de woonkamer kan diverse functies hebben. Op bovenstaande foto zie je een voorbeeld van een ingebouwde boekenkast met legplanken. De gelakte kastdeuren die op sommige plaatsen voorzien werden, zorgen daarbij voor een leuke dynamiek. Deze inbouwkast in de living loopt door van de vloer tot het plafond. Dat ziet er niet alleen strak uit, de kast vormt zo ook één mooi geheel met de rest van het interieur. Voor de tv-kast werden dezelfde materialen gebruikt.

 

INSPIRATIE: inbouwkast slaapkamer

inbouwkasten slaapkamer

Ingebouwde kasten in de slaapkamer worden meestal geplaatst als kleerkast. Bovenstaande foto is een voorbeeld van een ingebouwde kleerkast met laminaat afwerking. Er werd gekozen voor schuifdeuren, waarvan een deel afgewerkt werd als spiegeldeur. Zo’n spiegeldeur is niet alleen handig om je outfit uit te kiezen, het verspreidt ook het licht door de ruimte en zorgt zo voor meer ruimtegevoel.

 

INSPIRATIE: inbouwkast zolder

inbouwkast zolder

Wil je van de zolder een ordelijke opbergruimte maken? Een op maat gemaakte inbouwkast op zolder is dan de ideale oplossing om de ruimte slim in te richten. Gewone kasten zijn door de schuine wanden vaak niet mogelijk. Op bovenstaand voorbeeld werd gekozen voor witte kasten met draaideuren in combinatie met enkele ladekasten. De witte kleur van de inbouwkasten zorgt samen met de witte muren voor een open en ruim gevoel in deze kleine kamer.

 

INSPIRATIE: inbouwkast schuin dak

inbouwkast schuin dak

Mits je het slim aanpakt, biedt de ruimte onder een schuin dak heel wat mogelijkheden. Op bovenstaand voorbeeld werd de ruimte ingericht als badkamer met een aansluitende dressing. De inbouwkasten werden daarbij mooi geïntegreerd onder het schuin dak waardoor de beschikbare ruimte optimaal benut wordt. Ook hier werd gekozen voor lichte kleuren (witte kasten, lichte vloer, …) om de ruimte niet te bedrukkend te maken. Dat effect wordt nog versterkt door de glazen deur die zorgt voor extra lichtinval.

 

INSPIRATIE: inbouwkast wasmachine en droger

inbouwkast wasmachine droger

Staan jouw wasmachine en droger bijvoorbeeld in de keuken, maar heb je liever niet dat het zichtbaar is? Dan is een inbouwkast de oplossing om de toestellen weg te werken. Ook in de berging zijn inbouwkasten op maat erg handig om op een ordelijke manier extra opbergruimte te creëren.

 

Offertes voor binnenschrijnwerk ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde schrijnwerker en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde schrijnwerkers