Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Kasten-op-maat.be Advies & inspiratie over kasten en meubels op maat.
Vergelijk meer dan 300+ gespecialiseerde schrijnwerkers online!
header image
Kasten-op-maat.be

Maatwerk keuken

Welk type keuken je ook wil of hoeveel plaats je ook ter beschikking hebt, een keuken op maat biedt heel wat voordelen. Met een maatwerk keuken ben je verzekerd van een optimale benutting van de beschikbare ruimte én een ontwerp en inrichting dat volledig aangepast is aan jouw wensen en behoeften. Alles over de mogelijkheden van een keuken op maat lees je hier.

Ga snel naar: PrijzenKeuken op maat laten maken: stappenplanInspiratie

 

Module keuken vs. maatwerk keuken

Keukens op maat kunnen we opsplitsen in 2 groepen: module keukens en keukens die volledig op maat gemaakt zijn.

 

OPTIE 1: Module keuken

Een module keuken bestaat uit afzonderlijke (standaard)kasten die aan elkaar gekoppeld zijn. Je kan de verschillende modules zo combineren tot het gewenste resultaat bereikt is en de ruimte zo goed mogelijk is benut. De afzonderlijke onderdelen/kasten zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, uitvoeringen, kleuren en materialen.

Zijn er nadelen aan verbonden?

Ja, een keuken met modulaire opbouw biedt heel wat mogelijkheden, maar je moet je ook bewust zijn van enkele beperkingen. Zo moet je er rekening mee houden dat sluitstukken om het geheel mooi af te werken vaak onoverkomelijk zijn.

Weet ook dat de keuzes op vlak van kleuren, materialen, uitvoeringen en formaten niet eindeloos zijn. Zo bestaat de kans dat je een keukenkast met een breedte van 80cm wil, terwijl dat misschien niet beschikbaar is bij de standaard modules van jouw keukenbouwer. Er zit dan niets anders op dan je wensen aan te passen.

Module keukens zijn zo altijd een beetje puzzelen. Heb je specifieke eisen voor je keuken die afwijken van de standaard modules, dan kies je beter voor een keuken die volledig op maat is gemaakt.

 

OPTIE 2: Volledig op maat gemaakte keuken

Laat je de keuken volledig op maat maken, dan heb je volledige keuzevrijheid op vlak van kleur, vorm, afmetingen, materiaal, … Je kan de keuken precies aanpassen aan jouw specifieke wensen. Je kan dat doen om praktische of esthetische redenen. Een maatwerk keuken is bijvoorbeeld interessant als je:

 • wil afwijken van de standaard afmetingen.
 • de keuken wil aanpassen aan lichamelijke klachten of een handicap.
 • rondom architecturale obstakels wil werken.
 • een keuken wil in een niet standaard kleur of materiaal.

Zijn er nadelen aan verbonden?

Ja, in vergelijking tot bij een module keuken kan je je bij een keuken op maat verwachten aan een hoger prijskaartje en een langere oplevertermijn. 

 

» Wat is de beste keuze?

Beide mogelijkheden hebben hun eigen voor- en nadelen. Welk type keuken nu het meest geschikt is voor jou hangt vooral af van jouw eigen voorkeuren.

Wil je wel een keuken op maat maar heb je geen uitzonderlijke eisen en wil je binnen de standaard maten, kleuren, materialen, … blijven, dan is een module keuken zeker een mogelijkheid. Dat is ook financieel de voordeligste keuze.

Heb je heel specifieke eisen en wil je een unieke keuken zoals niemand anders er een heeft, dan is maatwerk de beter optie. Je kan de keuken dan helemaal realiseren hoe je zelf wil. Hou er wel rekening mee dat dit meer kost.

Tip: Win advies in bij een professionele keukenbouwer. Deze kan je goed informeren over de mogelijkheden en helpen bij het maken van de juiste keuzes. Ben je benieuwd naar advies, een voorstel of een prijs op maat van jouw wensen en mogelijkheden? Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde keukenbouwers via de offertepagina.

 

maatwerk keuken

 

Keuken op maat prijs

Zoals we al zeiden is een volledig op maat gemaakte keuken doorgaans duurder dan een module keuken:

⇒ Richtprijs module keuken: vanaf €8.000 tot €20.000 en meer 
⇒ Richtprijs maatwerk keuken: vanaf €10.000 

Dit zijn slechts richtprijzen. Hoeveel je effectief betaalt voor jouw keuken is sterk afhankelijk van het materiaal, de afmetingen, de uitvoering, de leverancier en andere gemaakte keuzes.

Let op! Hou ook rekening met de kosten voor bijkomende werken zoals het uitbreken van de bestaande keuken, het voorzien van elektrische leidingen en waterleidingen, het afwerken van de keuken (verven/behangen, het afwerken van het plafond en de vloer, …), enz. De keukenbouwer die jouw project uitwerkt, kan je hierover het best informeren.

Je doet er goed aan voorstellen van verschillende keukenbouwers te vergelijken. Zo kan je niet alleen prijzen maar ook adviezen, realisaties, oplevertermijnen en andere aspecten die voor jou van belang zijn vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde keukenbouwers via de offertepagina.

 

 

Keuken op maat laten maken: stappenplan

Een keuken op maat laten maken verloopt doorgaans in volgende stappen:

 

STAP 1: Eigen wensen oplijsten

Eerste en vooral is het belangrijk om voor jezelf te bepalen hoe jij jouw keuken ziet. Er zijn heel wat dingen waar je op voorhand al over kan nadenken:

 • Budget: bepaal op voorhand het budget dat je aan de keuken wil spenderen. Zo kan je er doorheen het realisatieproces je beslissingen op afstemmen.
 • Stijl van de keuken: wil je een moderne of landelijke keuken.
 • Materiaal en de kleur van de keukenkasten en het werkblad: graniet, composiet, inox, beton, hout, …
 • Type kasten: bovenkasten, onderkasten, kolomkasten, hoekkasten, kasten met lades, kasten met draaideuren, rolluikkasten, …
 • Keukenindeling: waar wil je het fornuis, de wasbak, de voorraadkast, …?
 • Keukenvorm: recht, L-vorm, U-vorm, parallel, met keukeneiland, …
 • Keukenapparaten: wil je een vaatwasser, oven, stoomoven, …?

Als je wil kan je zelf een keukenontwerp proberen maken. Er bestaan daarvoor verschillende online software programma’s en keukenplanners. Het uiteindelijke keukenontwerp laat je wel best opmaken door de keukenbouwer zelf (zie stap 2). Deze weet precies welke factoren van belang zijn en je niet over het hoofd mag zien.

 

STAP 2: Wensen en mogelijkheden bespreken met de keukenbouwer

In een volgende stap bespreek je jouw wensen of je eigen keukenontwerp met de keukenbouwer. Deze luistert naar jou wensen en behoeften en geeft, op basis van zijn kennis in het vak, advies op maat wat betreft de keukenindeling, de materialen, …

 

STAP 3: Keuken ontwerpen

Op basis van wat besproken wordt in de vorige stap, maakt de keukenbouwer een keukenontwerp op. Dat keukenontwerp is niet meteen definitief. Je kan nog dingen wijzigen tot het keukenontwerp uiteindelijk aan al jouw wensen voldoet.

Het is doorgaans ook in dit deel van het realisatieproces dat je langsgaat bij de keukenbouwer om materialen, deursystemen, … van toonzaalmodellen te bekijken en te vergelijken om op basis daarvan beslissingen te maken.

 

STAP 4: Ruimte opmeten

De keukenbouwer komt bij je thuis langs om de ruimte waar de keuken komt perfect op te meten. De keuken kan nu in productie.

 

STAP 5: Ruimte voorbereiden

Het is belangrijk dat de ruimte waar de keuken komt tijdig klaargemaakt wordt opdat de plaatsing van de keuken vlot kan verlopen.

Wat houdt die voorbereiding in? Het uitbreken van de bestaande keuken, elektrische leidingen en waterleidingen voorzien, lichtpunten voorzien, …

 

STAP 6: Keuken plaatsen

Op een afgesproken datum wordt jouw keuken geplaatst.

 

STAP 7: Keuken afwerken

Na het plaatsen van de keuken volgt de afwerking. Wat houdt die afwerking in? De muren verven of behangen, het plafond en de vloer afwerken, …

 

 

Voorbeelden van keukens op maat

keuken op maat laten maken
Strakke, moderne keuken op maat met witte keukenkasten en een grijs werkblad.

 

zwarte keuken op maat
Maatwerk keuken met zwarte glansdeuren en houten keukenblad.

 

landelijke keuken op maat
Keuken op maat in landelijke stijl.

 

moderne maatwerk keuken
Moderne maatkeuken met keukeneiland.

 

Offertes voor binnenschrijnwerk ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde schrijnwerker en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde schrijnwerkers