Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kast onder trap

Wil je meer plaats in jouw huis? Door een kast onder je trap te plaatsen, benut je de beschikbare ruimte optimaal. In dit artikel vind je info over de prijs, materialen en afwerking en doe je inspiratie op voor een mooie en praktische trapkast.

Ga snel naar: Afwerking – Prijs trapkastInspiratie – Offertes ontvangen

 

    Mogelijke materialen

    Een trapkast maken op maat kan met verschillende materialen. Hou bij je keuze rekening met de kwaliteit, uitstraling en de mogelijkheden in afwerking:

  1. MDF
    MDF staat voor een geperste houtplaat, gelijmd met kunstharslijm. Het is stevig en oogt glad. Het grote voordeel van dit materiaal is dat je de platen gemakkelijk in allerlei vormen kan zagen.
  2. Multiplex
    Bij multiplex worden de platen opgebouwd uit een aantal lagen hout, die kruislings gelijmd worden. Dit materiaal is het sterkst en vertoont geen kruip (vervorming onder ballast). Het is wel duurder dan de andere soorten.
  3. Vezelplaten
    Vezelplaten zijn platen opgebouwd uit houtvezels, zoals spaanplaten. Ze zijn goedkoop, maar ook minder kwalitatief (ze kunnen versplinteren en absorberen vocht). De vezelstructuur ziet er eerder ruw uit en is moeilijk te beschilderen. Dit materiaal is wel geschikt voor een afwerking met laminaat.
  4. Massief hout
    Puur hout is natuurlijk en duurzaam, maar neemt vocht op uit de ruimte. Daardoor kan het krimpen, uitzetten en vervormen (“werken” van hout). Massief hout wordt daarom niet meer gebruikt voor de corpussen, wel nog voor de deuren. Daarmee krijg je een authentieke look of paneelvorm.

 

Welke afwerkingsmogelijkheden zijn er?

Met een afwerking kan je de kast beschermen en verfraaien. Mogelijke afwerkingen zijn:

  • Laminaat of melamine: dit is een kunststoflaag die op een plaat gekleefd wordt. Je vindt het in allerlei kleuren, maar het kan ook hout nabootsen. Deze afwerking is ook vrij goedkoop.
  • Lak of verf: met verf geef je MDF of multiplex een strakke, glanzende look. Je kan de kleur laten aansluiten op die van de ruimte of juist afwisselen om (delen van) de kast te accentueren.
  • Fineer: dit is een dun laagje massief hout dat je op plaatmateriaal kleeft. Dit is duurder dan laminaat, maar je bereikt hiermee wel het uitzicht van echt massief hout.
  • Spiegels: je kan ook spiegels kleven op kastdeuren, bv. wanneer je je trapkast gebruikt als garderobe. Ze verspreiden licht door de ruimte en creëren ruimtegevoel.

 

Prijs kast onder trap

De kosten voor een kast onder je trap hangen af van verschillende factoren: het gekozen materiaal en de afwerking, oppervlakte, invulling van de kast (bv. indeling met planken en kapstokken, toilet enz.) … Laden kosten meer dan deuren en gesloten kasten meer dan open kasten, omdat je daarvoor meer materiaal en werk nodig hebt.

De gemiddelde prijs voor een trapkast op maat bedraagt € 500 – 1.000 per lopende meter (incl. btw en plaatsing). Voor een kast van 3 meter kom je dus aan een kostprijs van ca. 1500 tot 3.000 euro. Een vakman geeft je advies en overlegt met jou hoe je droomkast eruitziet. Hij verzekert je van een kast op maat van jouw trap en wensen. Ontvang vrijblijvend offertes via onze offerteservice.

 

Trapkast ideeën

De mogelijkheden voor kasten onder trappen zijn eindeloos. Met de juiste indeling tover je de ruimte onder je trap om tot een opbergruimte, wijnkelder, garderobe, bureau of zelfs toilet. Bedenk daarom op voorhand waarvoor je kast moet dienen en hoe je die wil indelen. Je kan zelf al een plan schetsen of voorbeelden geven aan de vakman. Hieronder geven we jou alvast inspiratie.

 

1. Gesloten kast onder trap

inbouwkast onder trap

Hierboven zie je een ingebouwde trapkast die over de volledige lengte en hoogte gesloten is met deuren. Zo’n gesloten kast kan zorgen voor een massievere indruk. De witte kleur zorgt ervoor dat je toch ruimtegevoel creëert en sluit ook aan op de witte omgeving. Je ziet weinig extra lijnen, omdat je brede vlakken hebt en de randen van de deuren evenwijdig lopen met de trap en muren. De trapkast krijgt zo een strakke, rustgevende look.

Het voordeel van een gesloten kast is dat je er van alles in kan opbergen dat stofvrij en uit de zon moet blijven (denk aan eten of kleren). Je kan hierin ook spullen opbergen die je liever uit het zicht houdt (als opbergruimte voor bv. je kuismateriaal). Er bestaan verschillende uitvoeringen. Hierboven is er bv. gewerkt met enkel deuren, maar je kan ook afwisselen met laden. Daarnaast kan je kiezen voor een inloopkast, kast-in-kast of een rolkast die je kan uitschuiven. Zo geraak je gemakkelijk aan de achterste spullen.

 

2. Open kast onder trap

ingebouwde kast onder trap

Op bovenstaande foto zie je een kast van massief hout. De trap en de kast zijn hier één. Deze trapkast is open over de volledige oppervlakte. Zo creëer je meer ruimtegevoel in kleine kamers. Zo’n structuur met open vakken is vooral interessant wanneer je de spullen zichtbaar wil houden. Je kan er een bibliotheek van maken of er je trofeeën en persoonlijke schatten in tentoonstellen. Je moet dan wel vaker stof afdoen dan bij een gesloten trapkast.

Door de rechthoekige indeling heb je extra lijnen, die de eentonigheid van de muren doorbreken. In 2 vakjes zijn er stangen bevestigd om zaken zoals kinderkleren aan op te hangen. De onderste vakken kan je gebruiken voor opbergdozen, schoenen of mandjes met speelgoed.

 

3. Halfopen kast onder trap

kast trap

Op bovenstaand voorbeeld zie je een halfopen trapkast. De laden zijn afgewisseld met een open gedeelte in hout, dat zo meteen in het oog springt. Een deel van de ruimte boven de kast, hier een dressoir, is niet ingevuld. Daardoor kan je nog een kapstok, rekje, planken of kaders aan de muur hangen. Links op de foto zie je ook dat er een gat zit tussen de dressoir en de bovenste traptreden. Hierdoor krijg je het bijzondere effect van een zwevende trap.

 

Offertes voor binnenschrijnwerk ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met gespecialiseerde schrijnwerkers actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde schrijnwerkers