Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Kasten-op-maat.be Advies & inspiratie over kasten en meubels op maat.
Vergelijk meer dan 300+ gespecialiseerde schrijnwerkers online!
header image
Kasten-op-maat.be

Scheidingskast

Een kast hoeft niet altijd tegen een muur te staan. Je kan er ook een open ruimte mee indelen in verschillende ruimtes. Wat zijn de mogelijkheden van een scheidingskast? Welke voordelen biedt zo’n meubel? En welke factoren bepalen de prijs ervan? Ontdek er meer over en doe inspiratie op in dit artikel!

Ga snel naar: mogelijkhedenprijsvoordelenalternatieveninspiratieofferte aanvragen

 

 

Wat is een scheidingskast?

Een scheidingskast is een meubel dat fungeert als een scheidingswand. Op die manier zorg je binnen een grote ruimte voor verschillende functionele ruimtes. En dat zonder vaste muren te moeten bouwen. Zo breng je structuur aan in je woning én creëer je ook meer opbergruimte!

TIP: benieuwd naar de mogelijkheden qua functies en afwerking van een scheidingsmeubel? Een professionele kastenbouwer geeft je graag advies op maat van jouw situatie en wensen. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat via onze offerteservice.

 

 

Mogelijkheden scheidingskast

Met een scheidingskast heb je talloze mogelijkheden op verschillende vlakken. Zo kan je verschillende keuzes maken op vlak van…

 1. Plaats van je scheidingskast

  Met een roomdivider kan je zo goed als elke ruimte in je woning structureren. Denk maar aan een scheiding tussen je inkomhal en je leefruimte of tussen je keuken en je living. Of wil je een bureau of leeshoek in je woonkamer creëren? Het kan allemaal!

 2. Hoogte van je scheidingskast

  Je kan kiezen voor een lage of een hoge scheidingskast, afhankelijk van jouw wensen. Met een kast van je vloer tot je plafond creëer je bv. een echte wand met veel opbergruimte, maar je boet wel in aan ruimtegevoel en eventueel ook daglicht.

 3. Functies van je scheidingskast

  De beide kanten van je scheidingskast kunnen een verschillende functie hebben. Kies je bv. voor een kast tussen je inkomhal en je leefruimte? Dan kan de kant aan de inkomhal een garderobekast zijn en de kant aan de leefruimte een grote boekenkast.

 4. Look van je scheidingskast

  Je kan een scheidingskast laten maken in verschillende materialen en kleuren, op maat van jouw interieur. Je kan gaan voor metaal of massief hout, maar ook platen in MDF of melamine zijn mogelijk. Dat plaatmateriaal kan je dan laten bekleden met verschillende houtsoorten in talloze tinten.

 5. Indeling van je scheidingskast

  De indeling van je roomdivider kies je helemaal zelf. Wil je bv. een zwevend bureau laten inwerken in je scheidingsmeubel? Of ruimte voor een televisietoestel? Zijn de vakken open of afgesloten met een deurtje? Bij scheidingsmeubilair op maat bepaal je dat allemaal zelf.

Belangrijk: een professionele kastenbouwer kan je uitgebreid informeren over alle mogelijkheden van een scheidingskast. Ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat via onze offertepagina.

 

 

Prijs scheidingskast

Het is moeilijk om een richtprijs te geven voor een scheidingskast. Alles hangt namelijk af van je eigen wensen en situatie. Het formaat van de scheidingskast, de gebruikte materialen, de indeling, de afwerking, …: het zijn allemaal factoren die in grote mate de prijs zullen bepalen.

TIP: de prijs verschilt ook van kastenbouwer tot kastenbouwer. Wil je snel en eenvoudig prijzen, maar ook voorstellen, materialen en uitvoeringen vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 kastenbouwers actief in je buurt. Start je aanvraag hier!

 

Geniet van het verlaagde btw-tarief!

Normaal betaal je op meubilair 21% btw. Kies je echter voor een scheidingsmeubel dat reikt van muur tot muur en van vloer tot plafond? Dan geniet je wel van het verlaagde btw-tarief van 6%. Op voorwaarde dat je woning meer dan 10 jaar oud is en je een beroep doet op een professionele kastenbouwer.

 

 

scheidingskast

 

Voordelen scheidingsmeubel

Scheidingsmeubels hebben talloze troeven. We zetten enkele handige voordelen op een rij:

 • Je structureert een open ruimte: met een scheidingskast kan je 1 grote ruimte in functionele afzonderlijke ruimtes verdelen. En die ruimtes kan je dan weer gezellig inrichten volgens je eigen wensen.
 • Je creëert extra opbergruimte: in een woning heb je nooit genoeg opbergruimte. Met een scheidingsmeubel maak je extra plaats voor je boeken, kledij, glazen, enz.
 • Je vermijdt verbouwingen en extra kosten: dankzij een scheidingskast moet je geen vaste muren bouwen. Zo vermijd je ingrijpende werken in je woning en de extra kosten die ermee gepaard gaan.
 • Je zorgt voor stijl en karakter in je woning: scheidingsmeubilair hoeft niet alleen functioneel te zijn. Je kan er ook een echt designelement van maken. Hoe precies? Door de materialen en kleuren af te stemmen op je interieur, maar ook door de zaken die je in de kast plaatst (foto’s, planten, beeldjes, …).
 • Je combineert privacy met ademruimte: met een lagere scheidingskast kan je aparte plekjes creëren, maar tegelijk heb je geen gesloten muren om je heen. Je hebt dus meer privacy zonder het ruimtelijke gevoel in je woning te verliezen.

 

 

Alternatieven voor scheidingskast

Een scheidingskast is meestal een groot meubel op maat. Heb je te weinig plaats voor zo’n kast, maar wil je toch een apart hoekje creëren? Dan kan je ook kiezen voor de volgende roomdividers:

 • Kamerschermen: deze bestaan uit verschillende panelen en zijn beschikbaar in vele materialen: hout, bamboe, metaal, textiel, … Bovendien kan je ze ook eenvoudig dichtvouwen als je extra plaats wil maken.
 • Gordijnen: met een gordijn zorg je voor een vluchtige, visuele scheiding in je ruimte. Je schuift het gewoon over een rail die aan je plafond is vastgemaakt.
 • Japanse panelen: dit zijn een soort paneelgordijnen, gemaakt van verticale banen stof die over elkaar schuiven. Licht, luchtig en met een oriëntaalse zen-toets.
 • Planten: wil je een scheidingswand combineren met een streepje groen? Kies dan voor een bak of een dunne vakkast met je favoriete planten en bloemen.

 

Druk de kosten door creatief te zijn!

Om een kleinere ruimte te structureren, hoef je niet noodzakelijk diep in je geldbuidel te tasten. Je kan ook creatief zijn met zaken die je al hebt liggen. Denk bv. aan 2 standaardkasten die je tegen elkaar plaatst, een klein muurtje van wijnkistjes of een stapel van groentebakken. Speels, origineel en budgetvriendelijk tegelijk!

 

 

Inspiratie & voorbeelden

Wil je een goed beeld krijgen van alle mogelijkheden bij scheidingskasten? En doe je graag nieuwe ideeën op? Vraag dan aan 2 à 3 kastenbouwers naar hun vorige realisaties. Ook de voorbeelden hieronder kunnen je ongetwijfeld inspireren:

 

INSPIRATIE: scheidingskast woonkamer

scheidingskast woonkamer

Met een scheidingskast in je woonkamer kan je die leefruimte in 2 delen opsplitsen. Aan 1 kant kan je een tv laten verwerken en aan de andere kant kan je bv. kiezen voor een boekenkast. Met een lage kast behoud je ook het ruimtegevoel en de lichtinval in je woning.

 

INSPIRATIE: scheidingskast slaapkamer

scheidingskast slaapkamer

Heb je veel ruimte op je bovenverdieping? Dan kan je in je slaapkamer met een scheidingskast een volledige wand creëren. Dat zorgt voor veel extra opbergruimte, maar je kan er ook plaats voorzien voor een bureau, een geïntegreerd opklapbed, …

 

INSPIRATIE: scheidingskast + mobiele wand

scheidingskast keuken woonkamer

Zoals je in het voorbeeld hierboven ziet, kan je een scheidingskast ook combineren met een mobiele scheidingswand. Zo bepaal je zelf wanneer je meer privacy wil of wanneer je een groter ruimtegevoel en meer visueel comfort wenst.

 

INSPIRATIE: scheiding met glazen wand

scheidingskast wand

Wil je graag een scheiding creëren tussen 2 ruimtes in je woning? Dan hoef je niet noodzakelijk altijd een kast te laten maken. Ook met een glazen wand zoals in bovenstaand voorbeeld kan je structuur aanbrengen in je woning. Het nadeel is wel dat je op die manier geen extra opbergruimte hebt.

 

Offertes voor binnenschrijnwerk ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde schrijnwerker en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde schrijnwerkers