Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Knieschotten zolder

Heb je recent je zolder verbouwd naar een slaapkamer en wil je graag een handige bergruimte creëren? Of had je graag de verloren ruimte onder je schuin dak netjes opgevuld? Dan kan dat met zolder knieschotten of maatkasten onder het schuine dak. Waarom zou je hiervoor opteren? Welke vormgevingsmogelijkheden bestaan er? En hoeveel kosten knieschotten voor de zolder? Je ontdekt het in dit artikel.

Ga snel naar:
Vormgevingsmogelijkheden
Kosten knieschotten op zolder
Aandachtspunten bij plaatsing
Zelf knieschotten plaatsen of vakman?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wat zijn zolder knieschotten?

Een knieschot op zolder… Wat is dat? Waarvoor dienen knieschotten? En is het een essentieel onderdeel van je zolderruimte of niet? Enkele redenen om knieschotten op zolder te plaatsen:

  • Afwerking zolderkamer: een knieschot is een lage wand of kast die bij schuine daken aan de muurplaat is aangebracht. Zo werk je de ‘verloren’ ruimte tussen het schuine dak weg, maak je de muur mooi vlak of creëer je een handige bergruimte. Een knieschot of zolderberging op maat is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Daardoor maak je je zolderkamer helemaal af.
  • Bouwkundig doel: soms hebben knieschotten ook een bouwkundige functie als extra ondersteuning van het dak. Dit noemen we dan een constructief knieschot. Deze vind je terug bij moderne gordingendaken & dakkapellen. Die mag je in geen geval weghalen om stabiliteitsproblemen te voorkomen.

Knieschotten voor de zolder maken? Contacteer dan een ervaren schrijnwerker. Hij meet je volledige zolderruimte op, ontwerpt de maatkasten zoals jij dat wenst en plaatst ze professioneel. Zo heb je gegarandeerd een uitvoering op maat. Vul het contactformulier in.

knieschotten zolder

 

Knieschotten op zolder: vormgevingsmogelijkheden

Sta op voorhand eerst even stil bij de volgende vragen: Waarvoor dienen je knieschotten? Wil je gewoon een vlakke muur creëren voor je nieuwe zolderkamer? Of wil je de zolder als bergruimte optimaliseren met moderne maatwerk kasten? Pas dan kan je gericht je kast samenstellen. Enkele mogelijke keuzes:

 

1. Design van de kast

Welk design had je in gedachten? Sommige mensen nemen genoegen met een egale wand, anderen willen hier zolderkasten van maken. Haal je de knieschotten kant en klaar uit de winkel? Dan ben je relatief beperkt in je keuze. Kies je ervoor om ze op maat te maken? Dan kan bijna alles: een kast met opbergruimte langs de achterzijde, knieschotten die langs de zijkant openschuiven zoals een archiefkast, speciale schoenkasten, …

 

2. Verschillende materialen

Om je inbouwkast vorm te geven, kan je kiezen uit diverse materialen. Een overzicht van de meest voorkomende materialen en hun kenmerken:

  • MDF: resthout uit de houtindustrie wordt samengedrukt met kunsthars en zo omgetoverd naar MDF-platen. MDF heeft een hoge slijtvastheid, grote buigsterkte en leent zich goed tot het maken van kasten.
  • Massief hout: je hebt een brede keuze uit zacht hout of hard hout van Europese of tropische boomsoorten. Aangezien dit materiaal zo stevig en duurzaam is, zijn knieschotten in massief hout betrekkelijk duurder dan de andere materiaalsoorten.
  • Multiplex: dit is een plaat die opgebouwd is uit een aantal fineerlagen die kruislings verlijmd zijn. Fineerhout is fijn verzaagd of afgerold hout met geringe dikte. Daarbovenop wordt een plaat van houtafval bevestigd. Daardoor is het een stevig materiaal dat minder ‘werking’ vertoont dan bv. massief hout.

TIP: niet alleen hout en plaatmateriaal, maar ook andere materialen als gyproc behoren tot de mogelijkheden. Alleen komen de bovengenoemde soorten het meest voor als grondstof voor een maatkast.

 

3. Kleuren en reliëf

De plaatmaterialen MDF & multiplex zijn in de handel altijd in verschillende RAL-kleuren verkrijgbaar. Is dit niet voldoende? Dan kan je bij je schrijnwerker vaak ook kleuren op aanvraag laten samenstellen. Sommige fabrikanten hebben hun eigen lijn met speciale merkspecifieke kleuren of unieke structuurfolies waaruit je kan kiezen (bv. mat, hoogglans, korrelstructuur, …).

 

4. Systeem knieschotten

Wil je een zolderkast? Dan heb je keuze uit verschillende kastsystemen: knieschotten met schuifdeuren in hangende of rollende variant (knieschot met railsysteem), met draaideuren die langs buiten openen, … Je kan vaste ladekasten op zolder laten maken die ook onder de dakhelling bevestigd worden, er zijn knieschot deuren die met magneten zijn uitgerust, …

 

5. Afwerking

Hoe kan ik mijn knieschotten op zolder afwerken? Onder de afwerking verstaan we verschillende facetten van de zolderkasten:

  • Deurbeslag: handvaten en scharnieren lijken op het eerste gezicht een puur functionele rol te vervullen, maar beïnvloeden sterk het uitzicht van je maatkasten. Wil je graag klassieke handvaten? Strakke ingefreesde handgrepen? Of een uitvoering met magneetsloten?
  • Kastdeuren: de knieschot deurtjes zelf kan je naar hartenlust personaliseren. Denk maar aan ornamenten, gefreesde decoratieve lijnen, … Wil je bijvoorbeeld graag glas in de deuren inwerken? Of had je eerder grote spiegeldeuren in gedachten? Bespreek zeker wat mogelijk is met je vakman!
  • Kastindeling: moeten er kleerhangers, schoenkasten, … in je knieschot kasten voorzien worden? Wil je een boekenrek in je constructie verwerken? Of verkies je een opbergruimte zonder voorindeling? Je kan zelfs kasten laten maken die je zijdelings naar voren kan schuiven. Zo is er voor elke stijl wat wils.

 

Knieschotten samenstellen? Vertrouw op een schrijnwerker!

Hoe stel je nu het best je zolderkasten samen? En hoe laat je ze versmelten met het interieur van je zolderruimte? Vertrouw daarvoor op de vakkundigheid van een ervaren binnenschrijnwerker. Hij adviseert je over de verschillende materialen, vormgeving- en afwerkingsmogelijkheden, … met als resultaat de knieschotten van je dromen.

Vrijblijvend vakmannen contacteren? Dat kan! Kom in contact met 2 à 3 verschillende schrijnwerkers actief in je regio en ontvang offertes op maat. Start hier je aanvraag.

 

Kosten knieschotten zolder

Hoeveel betaal je ongeveer voor op maat gemaakte zolderkasten? Dat verschilt sterk van project tot project.  Vooral de afmetingen, de materialen en de afwerking zijn bepalend voor de totale kostprijs. Doorgaans mag je rekenen op € 500 à 1.000 per lopende meter (excl. btw & plaatsing) voor knieschotten op maat.

LET OP: de bovenstaande prijzen zijn richtprijzen. Daarin zijn bv. nog geen arbeidskosten opgenomen. Laat je graag een schrijnwerker langskomen voor een prijsvoorstel op maat? Vul ons contactformulier in.

 

Deze ingemaakte kast werd voorzien van een rechte wand met draaideuren. Het resultaat: een sobere, maar stijlvolle bergruimte.

 

Aandachtspunten bij het plaatsen van knieschotten

Het plaatsen van knieschotten vereist de nodige voorkennis. Je moet namelijk met verschillende elementen rekening houden. Zaken die je als doe-het-zelver misschien uit het oog dreigt te verliezen. Een overzicht:

  • Isoleren: achter het knieschot moet je ook isoleren. Waarom? Omdat je zo vocht- en schimmelproblemen op de ondergelegen verdiepingen voorkomt. Is de isolatie onzorgvuldig aangebracht? Dan kan condensatie ontstaan. Ook bij na-isolatie van het dak is dit een belangrijk aandachtspunt.
  • Ventilatie: onder het dak of aan de achterkant van de knieschotten kunnen er schimmels ontstaan. Zeker in huidige luchtdichte woningen is dit een risico. Algemeen geldt: bij een goede luchtdichting hoort een goede ventilatie. En dat is niet minder het geval wanneer je een inbouwkast op zolder maakt.
  • Bestemming knieschot: sta op voorhand zeker stil bij de vraag waarvoor je je knieschotten wil gebruiken. Op basis daarvan baseer je de indeling van je opbergruimte, welk soort kastdeuren je wil, de hoogte van de knieschotten, … Zo creëer je een duurzame maatkast met een uitgekiende indeling!
  • Hoogte: ook de hoogte van de knieschotten op zolder is een belangrijk aandachtspunt. Of je voorkeur nu uitgaat naar vlakke platen of een zolderkast met railsysteem, met het oog op je wooncomfort raden we je aan om de knieschotten minimaal 130 cm hoog te maken.
  • Resterende bewegingsruimte: hoe groot is de zolderkamer? Heb je voldoende ruimte om zolderkasten met openslaande deuren te kiezen? Of is de woonruimte eerder beperkt en zijn schuifdeuren een betere optie? Deze factor helpt je met het kiezen van het meest geschikte kastsysteem.

TIP: een vakman is perfect op de hoogte van alle aandachtspunten en valkuilen bij het plaatsen van knieschotten. Daarom doe je er goed aan om deze klus aan een professional over te laten. Zo ben je zeker van een mooi eindresultaat. Interesse? Neem contact op met vakmannen actief in je regio.

 

Knieschotten zolder zelf maken of laten maken?

Is het eenvoudig om zelf je knieschotten te maken? Of laat je deze klus beter over aan een professioneel schrijnwerker? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij:

 

OPTIE 1: zelf knieschotten voor de zolder maken

Wil je goedkoop knieschotten maken? En heb je al eerder zulke projecten succesvol volbracht? Dan kan je best zelf de handen uit de mouwen steken. Er bestaan verschillende pakketten die knieschotten op zolder kant en klaar afleveren. Onthou wel dat je wand- en railsysteem steeds waterpas moeten zijn. Bovendien heeft de montage van elk systeem (knieschot schuifdeuren, deuren met railsysteem, ladekasten, …) z’n eigen specifieke uitdagingen.

 

OPTIE 2: knieschotten voor de zolder laten maken

Wil je zeker zijn van een professioneel geïnstalleerde, tot in de puntjes afgewerkte zolderkast op maat? Vertrouw dan op de expertise van een binnenschrijnwerker. Zo ben je verzekerd van…

  • Geïndividualiseerd ontwerp: een vakman komt voorafgaand altijd langs voor een persoonlijk gesprek waarin hij luistert naar je visie en wensen. Daarna meet hij de ruimte voor de knieschotten op zolder op. Op basis van deze informatie maakt hij een ontwerp van je maatkast.
  • Professionele uitvoering: ben je akkoord met het ontwerp? Dan gaat hij aan de slag in zijn atelier. Nadien komt hij de knieschotten op je zolder plaatsen. Zowel voor het ontwerp als de montage gebruikt hij kwalitatieve materialen en professioneel gereedschap.
  • Nette afwerking: na het plaatsen van je knieschotten ruimt hij alles netjes op. Niet alleen het stof en het zaagsel, maar ook het aftimmeren van de knieschotten neemt hij volledig voor z’n rekening. Wanneer hij vertrekt, heb je een gebruiksklare zolderkast.
  • Verlaagd btw-tarief: is je woning meer dan 10 jaar oud en laat je de maatkast ontwerpen en plaatsen door een professional? Dan betaal je slechts 6% btw op zowel materiaal- als plaatsingskosten. Op voorwaarde dat deze kast volledig verankerd is in de muren.

 

Offertes vergelijken = besparen!

Een bergruimte maken op zolder is een handige manier om overbodige spullen netjes op te bergen. Weet je niet hoe je eraan moet beginnen? Laat je dan adviseren door verschillende binnenschrijnwerkers. Vul daarvoor het onderstaande offerteformulier in en ontvang 2 à 3 prijsvoorstellen op maat. Vergelijk zo kostenposten, uitvoertermijnen, adviezen en materialen en ontdek de meest geschikte vakman voor jouw project!

 

 

Offertes voor binnenschrijnwerk ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met gespecialiseerde schrijnwerkers actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde schrijnwerkers